Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Mobil Dünya  //  Pratik Bilgiler

3G NEDİR?

3G, cep telefonu iletişiminin üçüncü jenerasyonu için (analog hücresel ilk, dijital PCS ikinci jenerasyondur) ITU spesifikasyonudur. 3G cihaz sabit ya da yaya hızında hareket ederken 384 Kbps'ye, arabada 128 Kbps'ye ve sabit uygulamalarda 2 Mbps'ye kadar artırılmış bant genişliği sağlar. 3G, GSM, TDMA ve CDMA gibi kablosuz hava arabirimleri üzerinde çalışır. Yeni EDGE hava arabirimi özellikle 3G'nin bant genişliği gereksinimlerini karşılamak için geliştirilmiştir.

SERİ 60 PLATFORMU NE DEMEKTİR?

Seri 60 Platformu, akıllı bir telefon yaratmak için gerekli tüm yazılım, kullanıcı arabirimi (UI) ve uygulamaları kapsar. Symbian işletim sistem için geliştirilmiş olan ve kaynak kodu şeklinde lisansı verilen Seri 60 Platformu, lisanslılar nezdinde yaratıcılık ve farklılaşma sağlamaktadır. Ayrıca, ortak yazılım platformu, farklı lisanslı akıllı telefonlar arasında müşterek çalışabilirlik ve uygulama uyumu sağlamaktadır. Seri 60 Platformu, günümüzde bir mobil cihaz içindeki en sezgisel ve güçlü kullanıcı arabirimidir. Etkin şekilde, karmaşık uygulamaları kullanımı kolay telefon özeliklerine dönüştürmektedir. Uygulamalar, kullanıcıların, menü yapısı içinde nerede olurlarsa olsunlar minimum sayıda tuşa basarak bir multimedya mesajı oluşturmaları ve göndermeleri gibi işleri kolaylıkla yapabilecekleri şekilde birbirine dikkatli biçimde entegre edilirler. Seri 60, kullanıcı işletmelere, kişisel bilgi yönetimi, hayati iş bilgilerine güvenli erişim, e-posta, takvim programlama ve PC uygulamalarıyla senkronizasyonla daha fazla üretkenlik sağlar. Bilgi işlem ve mobil sanayileri, kısa vadede yaygınlaştırılacak üç çeşit mobil çözüm üzerinde anlaşmıştır: Birincisi, tüm işletme çalışanlarının faydalanabilecekleri, e-posta ve programlama gibi yatay uygulamalar. İkincisi, alan satış elemanlarına, alan mühendislerine ve teslimat personeline yönelik odaklı dikey çözümler. Üçüncüsü, müşteri ilişki yönetimi, işletme kaynak planlama ve çekirdek iş süreçlerine başlı diğer uygulamalar gibi mobil uzantılar.Seri 60 tüketicilere görüntüleme, multimedya mesajlaşma, film ve görüntü izleme, zengin ve renkli tarama gibi eğlence özellikleri ve heyecan verici oyun ve eğlence uygulamalarını keşfetme ve yükleme becerisi sağlar. Seri 60, kullanıcıların, e-posta yükleme ve aynı anda bir multimedya mesajı göndermek gibi, birden fazla hizmete erişmelerini sağlar. Seri 60, ayrıca, kullanıcıların sesli komut kullanarak, bazı cihaz fonksiyonlarını kontrol etmelerini sağlar. Yeni multimedya sunum özelliği, kullanıcılara tamamen senkronize ses, görüntü ve resimle hoş bir deneyim sunar.

MOBİL VİDEO NASIL ÇALIŞIR?

Mobil video servisleri ile film görüntüleyebilir, çekebilir, hatta kendi filmlerinizi yapıp başkalarına gönderebilirsiniz.İki tip mobil video bulunmaktadır: indirilebilir içerik ve streaming içeriği. İndirilebilir videolar, telefonunuzun hafızasında saklanan kısa film parçalarıdır. MMS görüntülü mesajları da aynı bu şekilde kaydedilir.Streaming içeriği, daha çok bir televizyon gibi çalışır – telefon, bir ekran birimi gibi çalışır, fakat hafızaya hiçbir bilgi yüklenmez, streaming daha uzun içerik için harika bir teknolojidir.Streaming sayesinde, tüm bir dosyayı indirmek zorunda olmadan multimedya içeriğini izleyebilirsiniz. En son haberler, en sevdiğiniz şarkılar, spor haberleri ve hatta canlı yayınlar bile elinizin altında olabilir.

EDGE NEDİR?

Enhanced Data Rates for Global Evolution (Global Gelişme için Geliştirilmiş Data Hızları) Global Gelişme için Geliştirilmiş Data Hızları (Enhanced Data Rates for Global Evolution-EDGE) ve UMTS birlikte kullanıldığında operatörün trafikteki büyümeye cevap verebilmek için ülke çapında 3G şebeke kapasitesi ihtiyacını karşılayacak, tamamlayıcı 3G teknolojileridir... Her iki teknoloji de, geliştirme ve bütünleştirme işini önemli ölçüde azaltarak son kullanıcıya saydamlık sağlayacak olan aynı türde uygulamaları destekler. EDGE tekniği ile desteklenen mevcut GSM/GPRS şebekeleri, data iletim hızı 384kbit/s olan ve datalar için üç misli artırılmış frekans dalga bandı verimliliği sağlayan üçüncü jenerasyon cep telefonu servislerini bağdaştıracak şekilde yükseltilebilir.

MMS NEDİR?

Mobil mesaj gönderme ve almadaki en son gelişmelerden biri multimedya Mesajlaşma service (MMS) olarak bilinmektedir. Geleneksel kısa mesaj servisi (SMS) gibi, multimedya Mesajlaşma , kişisel mesajların otomatik ve anında teslimatını sağlamaktadır. Ancak SMS'ten farklı olarak, MMS, cep telefonu kullanıcılarının mesajlarına ses, görüntü ve diğer zengin içeriği katarak, mesajlarını kişiselleştirilmiş bir görsel ve sesli mesaj haline getirmelerine imkan vermektedir. Fakat MMS teknolojisi, mesaj içeriğinin genişletilmesinden daha fazla şeyler sunmaktadır. MMS sayesinde, bir telefondan diğerine multimedya mesajları göndermenin dışında, telefondan e-posta adresine ya da e-posta adresinden telefona da mesaj gönderilebilmektedir. Bu özellik, gerek özel gerekse şirket kullanımı için mobil iletişimin olanaklarını önemli ölçüde artırmaktadır. MMS standardı, JPEG, GIF, metin, AMR ses ve diğer formatları desteklenen medya tipleri olarak listelemektedir ve bu arada desteklenmeyen formatlar da kontrollü bir şekilde ele alınmaktadır. SMS gibi MMS de, açık bir sanayi standardıdır ve MMS mesajları mevcut şebeke ve protokolleri kullanarak gönderilebilmektedir. MMS, ayrıca taşıyıcıya bağımlıdır, yani GSMS ya da WCDMA şebekeleriyle sınırlı değildir.

BLUETOOTH NEDİR?

Kablosuz bağlanabilirlik sağlayan yeni Bluetooth teknolojisi, dijital cihazları bağlayan telleri kesiyor. Düşük maliyetli kısa menzilli telsiz linkine dayanan Bluetooth, görünürde tek bir kablo olmadan birçok dijital cihaz tipini bağlayarak, size dolaşma özgürlüğü verir. Bahsini ettiğimiz hareket özgürlüğü budur. Bağlantı kurmak için iki adet Bluetooth ile donatılmış cihazın birbirlerine 10 metrelik bir mesafe kadar yaklaşmaları gerekir. Bluetooth telsiz tabanlı bir bağlantı kullandığından, iletişim kurmak için görüş hattı bağlantısına bile ihtiyaç duymaz. Diz üstü bilgisayarınız, bilgiyi yan odadaki yazıcıya gönderebilir ya da evinizin alarm sistemini kontrol etmek için cep telefonunuzu kullanabilirsiniz. Bluetooth, kablosuz bağlanabilirlik için küresel bir standart haline gelmiştir. Gelecekte, Bluetooth'un, on milyonlarca cep telefonu, PC, diz üstü bilgisayar ve diğer birçok elektronik cihaz için bir standart haline gelmesi muhtemeldir. Sonuç olarak, piyasa, yeni uygulamalar, katma değerli servisler ve uçtan uca çözümler talep edecektir. Bluetooth'un sunduğu kablosuz bağlanabilirlik imkanları uygulama olarak sınırsızdır. Ayrıca, küresel olarak mevcut telsiz frekansı kullanıldığından, Bluetooth, tüm dünyadaki kablosuz bağlanabilirliğe hızlı ve güvenli erişim sağlayabilir. Bunun gibi bir potansiyelle, Bluetooth'un, tarihte en hızlı kabul gören teknolojilerden biri olması şaşırtıcı olmayacaktır.

GPRS KISALTMASI NE ANLAMA GELİR?

GPRS “General Packet Radio Service”in kısaltmasıdır ve GSM ağını kullanır, ancak verileri paket olarak bir veya daha fazla kanal üzerinden gönderir. Avantajı: Veri oranı 9.6 kilobit/saniyeden maksimum 160 kilobit/saniyeye çıkar, yani tek bir ISDN bağlantısından bile 2.5 kat daha fazla. Ayrıca hat kapasitesi veri akışı gerçekten yapıldığı anda kullanılır. Bu ekonomik kullanım GPRS müşterilerinin bütün gün online olmasını ancak sadece transfer ettikleri kadar veri için ödeme yapmaları anlamına gelir. Genel Paket Radyo Servisi (General Packet Radio Service-GPRS), GSM ve 3G hücresel ağları arasında bir adımdır. GPRS, 9.6Kbit - 115Kbit arasında bir aralıkta GSM şebekesiyle daha hızlı bir data iletimi sunar. Bu yeni teknoloji kullanıcıların aynı anda hem telefon görüşmesi yapmasına hem de data iletimine olanak tanır. (Örneğin, GPRS kullanan bir cep telefonunuz varsa, aynı anda telefon görüşmesi yapıp e-mail mesajları alabileceksiniz.) GPRS'in başlıca yararları sadece gönderilecek veri olduğunda telsiz kaynakları ayırması ve geleneksel devreden açılan şebeke unsurlarına olan bağımlılığı azaltmasıdır.

SMS NASIL ÇALIŞIYOR?

Cep telefonlarıyla mobil telsiz ağı üzerinden kısa mesajlar (Short Messages/SMS olarak bilinir) göndermek de veri transferlerinin diğer bir çeşididir. Burada maksimum 160 işaretten oluşan metin karakterleri kullanılır. Telefon görüşmesinden farklı olarak kısa mesajda alıcı ve gönderen arasında bağlantı kurulmaz. SMS’ler bir merkeze (SMSC, Short Message Service Center) gönderilir ve cep telefonu alıcısı telefonunu açtığında ulaştırılır. Service Center’ların veri havuzunda boğulmaması için her SMS’in belli bir kullanım süresi vardır: Mesaj belli bir tarihe kadar alınmazsa silinir.

MOBİL İLETİŞİM NEDİR?

Mobil haberleşme cep telefonlarıyla kurulan iletişimdir. Bunun için gereken alt yapı ise, yeterli sayıda baz istasyonunun oluşturduğu telsiz ağıdır. Bu istasyonlar alıcı ve verici görevi üstlenirler: Gelen konuşmaları mobil telefona gönderir, oradan geri gönderilen cevaplarıysa telsiz ağına geri gönderirler. Mobil telefonların kapsama alanı birkaç kilometre ile sınırlı olduğundan alanı genişletebilm ek için pek çok baz istasyonuna ihtiyaç vardır. İlk mobil telsiz ağları (A,B ve C ağı) analogdu. Ancak analog sinyalleri göndermek ve almak oldukça zahmetli olduğundan bu dönemin telefonları ağır ve kullanışsızdı. Bu nedenle ilk önce araba telefonları kullanılmaya başlandı. D ve E ağları ile mobil telefonları küçülmeye başladı ve bugünkü cep boyutuna ulaştı. Dijital teknolojisine geçiş de mobil ağların kullanım alanını genişletti. Sadece telefon kullanımı değil, veri transferi de arttı.